Konservavimas, marinavimas

45 posts / 0 new
Paskutinis pranešimas
Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02
Konservavimas, marinavimas

Slyvų kompotas


Dabar slyvų metas. Yra slyvų kompotas Agnusyte2010 fotovietų,kur nuo jų gausos tiesiog lūžta šakos...

Tad ką galime iš jų pasigaminti žiemai?

Aš dariau slyvų kompotą kaip senais gerais laikais.

Ko reikėjo?  Slyvų. Vandens ir cukraus.

Kaip dariau? Slyvas įpjovusi išėmiau kaulus taip patikrindama ar nėra kirminų (nes labai jau jie mėgsta slyvas). Bet aišku,kad galima slyvų ir nepjaustyti ;) Sudėjau į 3L ir 1L stiklainius. Dėjau gana daug, nes su vaikais mėgstam tas slyvas žiemą suvalgyti, o ne tik kompotą išgerti ;)

Užviriau nemažą puodą vandens, užpyliau ant slyvų stiklainiuose, kelias minutes palaikiau ir vėl supyliau atgal į puodą. Į tą nupiltą vandenį dėjau cukrų (čia jau pagal skonį. 3L stiklainiui vieni deda apie 1kg cukraus, kiti pusė kg cukraus) ir vėl užviriau sirupą. Tą sirupą užpyliau ant slyvų ir užsukau dangteliais. Apverčiau stiklianiukus ir šiltai palaikiau per naktį. Žiemą turėtų būti skanu, ar ne? Skanaus konservavimo :)

liuda
liuda portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 mėnesiai 4 dienos
Prisijungė: 01/14/2008 - 07:35

Labas rytas, labai jau tavo gražios ir apetitnos tavo slyvos, šaunuolė!!!

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Ačiū ačiū :))) Labai laukiu ir kitų receptukų,kaip marinuoti, konservuoti  žiemai!!!

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Gal kas norės pabandyti, radau tokį receptą, tik nežinau ar skanu.

2kg raudonųjų burokėlių, 1kg obuolių, 1kg svogūnų, 200g aliejaus (galima ir daugiau), 3 nubrauktų šaukštų druskos, 2 šaukštelių cukraus, kvapiųjų pipirų, lauro lapelių. 

Burokėlius išvirti, nulupti, sutarkuoti (reikia manyti stambiai). Taip pat sutarkuoti nuluptus obuolius. Svogūnus supjaustyt ir pakepint aliejuje, kol suminkštės ir gražiai pagels. Burokėlius, obuolius ir svogūnus dėti į puodą, įbert druską, cukrų, įdėt pipirų, lauro lapų. Masę išmaišyti ir troškinti apie 20 minučių. Sukrėsti į stiklainius, užsukti. Pastaba: kas nemėgsta svogūnų, vietoj jų galima dėti apie 200g susmulkintų česnakų. Tik tuomet druskos užtenka 2 šaukštų.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Čia neseniai perskaičiau tokį receptą, dar nebandžiau. Gal kas norės bandyti.

Kečupas su ananasais ir razinomis:

5 kg pomidorų nuplikomi verdančiu vandeniu, nulupamos odelės. Dedama 10 skiltelių česnako, 1 kg svogūnų, 3 saldžiosios paprikos (nesvarbu, kokios spalvos), 300 g parduotuvėje pirktų džiovintų ananasų, supjaustytų kubeliais, 100 g razinų. Kas nemėgsta razinų, gali keisti jas džiovintomis, kubeliais supjaustytomis papajomis.
Įpilama maždaug pusė stiklinės cukraus, trys nubraukti šaukštai druskos, arbatinis šaukštelis kario. Troškinama valandą.
Masę baigiant troškinti, įpilama pusė stiklinės (galima ir mažiau) acto. Kečupas supilamas į stiklainius ir sandariai užsukamas.
Jis ilgai laikosi, labai tinka prie vištienos patiekalų.
Tikslios receptūros laikytis nebūtina, kiekvieną kartą galima improvizuoti.

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Gal kas nors konservuojate sultis žiemai?

Aš žinau tik paprastą būdą. Reikės: obuolių, morkų ir apelsinų (gaila, kad jie pas mus neauga :) ). Iš visko išspausti sultis. Jąs užkaitinti iki maždaug 60 laipsnių. Nereikia užvirti. Ir viskas :) sultis supilstome į norimą tarą. Skonis panašus į Kubus sulčių ;)Skanaus :)

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Tikrai nieko panašaus negirdėjau ir nebandžiau virti. Tik paskaičiau ir siūlau pabandyti mėgstantiems eksperimentus. Žaliųjų pomidorų džemas: reikės 1kg žalių pomidorų, 1 citrinos ir 1kg cukraus. Pomidorus supjaustyti gabalėliais, citriną su žievele sutarkuoti. Sudėjus į puodą, užpilti cukrumi. Retsykiais pamaišant, paliekame maždaug parai, kol visiškai ištirps cukrus. Verdame maždaug valandą. Išverda apie 1,5 ltr džemo. Puikiai laikosi žiemą, uždarytas stiklainiuose. Gardu su blyneliais, užsitepus ant batono riekės geriant arbatą.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Anksčiau tikrai žiemai virdavom daržovių košę: reikės lygiom dalim: 2-3kg pomidorų, 2kg svogūnų, 2kg morkų, kažkiek paprikos(2-3), pipirų, druskos. Morkas pavirti 10min. Į puodą įpilti aliejaus, kad apsemtų supjaustytus svogūnus ir papriką. Pavirinti kol suminkštės svogūnai. Sudėt supjaustytus pomidorus, piprų, druskos (galima kitų prieskonių, žolių). Virti 15-20min. Sudėt sutarkuotas morkas ir dar patroškint 5-6min. Sudėt į paruoštus stiklainius.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Šiandien vietinėj spaudoj radau tokį receptuką, manau turėtų būti skanu. Slyvų ir bananų uogienė: reikia 2 kg slyvų, 1 kg prinokusių bananų ir dviejų stiklinių cukraus. Iš slyvų išimame kauliukus. Slyvas susmulkiname, sudedame į puodą, įberiame pusę cukraus ir kaitiname ant silpnos ugnies maišydami. Po 10-15 minučių supilame likusį cukrų, sudedame nuluptus ir griežinėliais supjaustytus bananus. Viską verdame apie 30 minučių. Tada uogienę supilame į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarome.
Skanaus.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Kai kurios rožės nužydėjo, ne tik žiedus, bet ir lapus numetė, o kai kurios atkaklesnės - dar ir po pirmųjų šalnų tebežydi. Daugelis rožių skaniai kvepia, todėl ir spalio pabaigoje galima prisirinkti rožių žiedlapių, juos stiklainyje gausiai druska pasūdyti - vasaros kvapo užsikonservuoti. Tokį indą atidarius, bus galima skaniai kambarį iškvėpinti. Visi cheminiai dezodorantai turės slėptis iš gėdos.

zmjg
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 3 metai 5 mėnesiai
Prisijungė: 07/14/2009 - 12:17

RUDENS ROŽĖ


 


Už medžių parke slapstėsi ruduo.


Bet rožė matė jį. Visa drebėjo.


Mums tik atrodė, kai ji bėgo –


Ji tyliai ėjo pasiduot.


Ir tik todėl ji dar žydėjo.



/ J.Marcinkevičius /


 

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Nuostabios eilės! Tačiau rožė - ne tik grožis.

Neseniai atrasta, kad rožių žiedlapiuose yra gydomojo eterinio aliejaus, vitaminų C, E, B, K. Rožių žiedlapiai moka naikinti žalingas bakterijas, skatina skrandžio sulčių gamybą.

Kartais užtenka prie rožės krūmo pastovėti ir nuotaika pasitaiso. mat rožės, ypač baltos, moka sugerti neigiamas emocijas.

Nesunku pasidaryti rožių arbatos. Šaukštelį rožių žiedlapių užplikyti stikline verdančio vandens, palikti kelioms minutėms. Arbata gaivina, gerina nuotaiką, stiprina imunitetą, pagerina širdies raumens darbą.

Panašiai daromas rožių vanduo. Du šaukštai žiedlapių užplikomi stikline verdančio vandens ir paliekami valandai. Tokiu vandeniu galima skalauti burną, vilgyt veidą. Sergant depresija, patariama rožių vandeniu apšlakstyti kambario sienas. (iš spaudos)

 

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Sužinojau tokį įdomesnį receptuką, gal kam patiks.

RAUGINTI KOPŪSTAI. Į 3 litrų stiklainį sluoksniais dėti smulkiai pjaustytus ar tarkuotus kopūstus ir griežinėliais pjaustytas morkas (gal morkas galima stambiai sutarkuot). Kad daugiau tilptų, gerai paspausti. Užpilti marinatu (1 litras vandens, 2 šaukštai druskos, 1 šaukštas medaus), kad apsemtų. Stiklainį laikyti kambario temperatūroje. Po 3 parų jau galima valgyti. Tuomet stiklainį padėt šaltai. Skanaus!

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Šį kartą dalinamės patirtimi, kaip geriausia marinuoti mėsą.
Geriausia mėsą marinuoti keramikiniuose ar stikliniuose induose.
Sūdyti mėsos marinuojant nereikia. Druska ištraukia iš mėsos visas sultis. Mėsa bus daug skanesnė, jei sūdysim prieš pat kepimą. Pabandykit!
Išbandyti marinatai (receptuose įrašyta druska, bet pabandykit be jos, prieskonius dedame pagal skonį):
- Sausas raudonas vynas, juodieji pipirai, druska, lauro lapai.
- Sausas raudonas vynas, sojų padažas, alyvuogių aliejus, smulkiai pjaustyti česnakai.
- Druska, pipirai, svogūnų žiedai ir kefyras.
- Svogūnai smulkinti, citrinos sultys, šviežios mėtos, smulkinti česnakai, juodieji pipirai, druska, alyvuogių aliejus.
- Labai skani mėsa gaunasi marinuojant aliejuje, tiesiog mėgstami prieskoniai, daug svogūno ir geras alyvuogių aliejus.
- Alyvuogių aliejus, smulkintas česnakas, smulkinti švieži čiobreliai ir rozmarinai.
- Smulkintas česnakas, sutarkuotas imbieras, citrinos žievelės ir sultys, čili pipirai, kario milteliai, druska ir natūralus jogurtas.
O šie marinatai, tinka vištienai, žuviai:
- Apelsino sultys ir tarkuota žievelė, raudonieji pipirai, čili padažas ir alyvuogių aliejus.
- Citrinų sultys, tarkuotas šviežias imbieras, kario prieskoniai, alyvuogių aliejus.
- Medus, sojų padažas, čili pipiras.
- Citrinos sultys, medus, alyvuogių aliejus garstyčios, pipirai, druska, bazilikas, petražolės.
******
Klasikinis, laiko ir kelių kartų patikrintas padažas:
1 dalis gero pomidorų padažo (žiūrėti, kad sudėtyje būtų kuo didesnis procentas pomidorų pastos, pvz. 44%),
1 dalis majonezo, 2 - 4 skiltelės česnako (priklausomai nuo padažo tūrio).
Viską sumaišyti ir įspausti česnakus. Padažas įdealus prie mėsos, keptos ant žarijų.
*****

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Pasirodo galima namuose pasidaryti žuvies konservų. Reikės: lydekos arba kitokios gėlavandenės žuvies, prieskonių: pipirų, lauro lapelių, druskos, aliejaus. Išdarinėta ir supjaustyta gabaliukais žuvis apibarstoma druska, pipirais, lauro lapais bei kitais mėgiamais prieskoniais ir sudedama į puslitrinius stiklainius. Pilamas aliejus — tiek, kad apsemtų žuvies gabaliukus iki viršaus, paspaudžiama. Stiklainiai uždengiami dangteliais (gali būti vienkartiniai, skirti konservavimui, arba daug kartų naudojami užsukami), dedami į greitpuodį. Įpilama vandens tiek, kad stiklainiai būtų apsemti iki pusės, puodas uždengiamas. Verdama apie dvi valandas. Po to stiklainiai užsukami dangteliais. Sako, kad naminiai žuvies konservai skoniu nenusileidžia siūlomiems parduotuvėse.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Tikriausiai įdomu kaip verda vyšnių uogienes Žagarėje - vyšnių sostinėje.

Uogienių gausiai nesaldina. Jei vyšnių verda du kilogramus, deda kilogramą arba 700— 800 gramų cukraus. Pagal pirmąjį receptą uogas reikia nuplauti, išimti kauliukus, užpilti cukrumi ir palaikyti per naktį. Kitą dieną sultis nupila į puodą ir jas verda, kol pusę išgarina. Tada deda uogas ir paverda 15— 20 minučių. Uogienė paruošta, belieka ją supilstyti į stiklainius.

Pagal antrą variantą vyšnios verdamos su kauliukais. Uogos nuplaunamos, užpilamos cukrumi ir vėl paliekamos per naktį. Kitą dieną uogos su sultimis pilamos į puodą ir verdamos kartu. Truputį pavirus, kai sulčių išsiskiria daugiau, dalį jų supila į stiklainius ir turi žiemai sirupo. Likusį sirupą paverda kartu su uogomis ir pila į stiklainius. 

(skrastas.lt)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Jei darže priaugo daug cukinijų, o jūs nežinote,ką iš jų pagaminti, pabandykite štai ką:

 

1kg cukraus

10kg pjaustytų cukinijų

1 šaukštas citrinos rūgšties.

1l. ananasų sulčių.

 

Supjaustyti cukinijas kokio nori dydžio gabaliukais. Užpilti 1 kg. cukraus ir palaikyti parą. Virti supylus 1l ananasų sulčių. 1 šaukštą rugšties, kaitinti iki užvirimo , bet neužvirti. Išjungti ir sudėti į stiklainius.

cikinijos ananasų sultyse Agnusyte2011 foto

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Turėtų būti skani uogienė iš bruknių, nors dar nebandžiau taip virti. Gal kas nors pabandys? O gal jau virė panašiai?

Kad uogienė nebūtų karti, bruknes reikia nuplikyti verdančiu vandeniu: supilkite uogas į kiaurasamtį, užvirinkite didelį puodą vandens ir samtį su uogomis nuleiskite į vandenį, palaikykite kelias sekundes. Tada uogas reikia supilti į virimo puodą, užpilt labai nedaug cukraus (dėl uogose esančio didelio kiekio pektino jos negenda). Baigiant virti įdėkite gabaliukais supjaustytų kriaušių arba obuolių. Kad obuoliai nepavirstų į košę, reikia dėti ne rūgštesnius, o saldžius, tada gabaliukai uogienėje bus kietesni. Ilgai jų virti nereikia, nes pačios bruknės užkonservuoja tuos vaisius ir jie būna labai skanūs. Tokia uogienė tinka ir prie blynų, ir prie paukštienos. Skanaus!

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Laikas ruošti atsargas žiemai.

Rauginti agurkai savo sultyse.

Peraugusius agurkus nulupti, sutarkuoti burokėlių tarka. Vienam kilogramui tarkių dėti 2 valgomuosius šaukštus druskos, šiek tiek smulkiai pjaustytų krapų, 3-4 skilteles česnako.

Litrinį stiklainį pridedame mažų agurkėlių, užpilame tarkių mase. Laikyti šaltai.

Pomidorai savo sultyse.

Pomidorus nupilti verdančiu vandeniu, nulupti odelę. Didesnius supjaustyti, dėti į 0,5 litro stiklainius. Pridėjus pilną stiklainį, paspausti, kad atsirastų sultys, įdėti po1— ą arbatinį šaukštelį druskos ir cukraus, 1 skiltelę česnako, pridengti dangteliu ir įdėti į indą su vandeniu. Pastarąjį užkaisti ant ugnies, kai užverda vanduo — kaitinti 15-20min.

Sūdyti pomidorai.

Į pusės litro stiklainį supjaustome vieną vidutinio dydžio prinokusį pomidorą. Užberiame druskos. Tuomet pjaustome dar vieną pomidorą, vėl užberiame druskos. Taip sluoksniuojame, kol stiklainis pripildomas. Stiklainį pridengiame užsukamu daugkartinio naudojimo dangteliu. Tuomet pripildome daugiau stiklainių. Stiklainius dedame į puodą su vandeniu. Kai vanduo užverda, kaitiname apie 20 minučių. Pakaitinus užsukame dangtelius, atvėsiname ir galime nešti į rūsį. Taip konservuoti pomidorai tiks kaip salotos. Sultis galima gerti arba naudoti padažams. Labai skanu. Gero apetito!

Sveikatos džemas.

Reikės: 2 kg antaninių obuolių, 0,5 kg cukraus, 1 kg gliaudytų lazdyno riešutų (sumalti), 3 didelių šaukštų medaus, 5 didelių citrinų su žievele, 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, pusės šaukštelio kardamono sėklų.

Nuplautus obuolius (neluptus) stambiai supjaustyti, išimti sėklalizdžius. Dėti į platų indą, užkaisti ant vidutinio stiprumo ugnies, ant viršaus išspausti penkių citrinų sultis, sudėti smulkiai supjaustytas žieveles. Kai obuolienė išskys ir pradės virti, supilti trečdalį cukraus ir dėti šaukštą medaus (antrąją cukraus ir medaus dalį sudėti po 15 min., trečiąją — baigiant virti, kai mišinys sutirštės ir patamsės). Maišyti mediniu šaukštu, kad neprisviltų. Supylus antrąją cukraus ir medaus dalį, sudėti maltus lazdyno riešutus. Virti ant nestiprios ugnies pamaišant apie 1,5 val. Obuolienė turi laipsniškai tamsėti ir tirštėti. Likus 5 min., prieš nukeliant nuo ugnies suberti pipirus, kardamono sėklas, pamaišyti, pastatyti kambario temperatūroje atvėsti. Dar šiltą supilstyti į švarius indelius, uždengti ir laikyti šaldytuve.

Tai stipriai veikiantis, maistinių medžiagų prisotintas gaminys, stiprina organizmą. Vartoti reikia nedaug. Suaugusiems iki 3 šaukštelių per dieną, vaikams ir pagyvenusiems žmonėms - 2 šaukšteliai per dieną. Galima gaminti  iš pusės produktų normos, nes nemažai išeina. Skanu, sotu ir sveika.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Ruošiant atsargas žiemai, paprastas užpilas daržovėms (marinatas).

1 stiklinė acto, 1 stiklinė cukraus, 1 valgomas šaukštas druskos, 4 stiklinės vandens, lauro lapų, galima dėti įvairių žolių. Į stiklainius sudėt daržoves (kokias norisi), vieną kartą užpilt karštu marinatu, palaikyt pusę valandos. Marinatą nupilt, pakaitint ir juo daržoves užpilt dar kartą.

 

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Saldus produktas žiemos atsargoms. 2kg slyvų, 1 kg prinokusių bananų, 2 stiklinės cukraus. Iš slyvų išimt kaulus, susmulkinti, sudėti į puodą, įberti 1 stiklinę cukraus ir maišant kaitinti ant silpnos ugnies. Po 10-15 min. supilt likusį cukrų ir greižinėliais supjaustytus bananus. Virti apie 30 min. Sudėti į stiklainius.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Gal jau laikas galvoti apie atsargas žiemai.

 

Agurkai garstyčių marinate:

Marinatui reikia 3 ltr vandens, 0,5 kg cukraus, 0,5 ltr acto, 3 šaukštų druskos, 400 g garstyčių tyrės. Visus produktus, išskyrus garstyčias, dedame į puodą ir verdame. Garstyčias išplakame nedideliame kiekyje išvirto marinato ir tada supilame, išmaišome, paverdame. Nuplautus agurkus supjaustome maždaug 3 cm griežinėliais, nuplikome verdančiu vandeniu. Agurkus dedame į išplautus, iškaitintus stiklainius, į kiekvieną dar pridedame po skiltelę česnako ir krapų. Užpilame išvirtu marinatu ir užsukame.

****

Naminis pomidorų padažas:

0,5 kg pomidorų, 200 g geltonųjų paprikų, 200 g žaliųjų paprikų, 200 g svogūnų, 70 ml obuolių acto, 150 ml vandens, 1 šaukšto cukraus, 1 nubraukto šaukšto druskos. Pomidorų odeles nulupti (lengviau lupasi jei perpilsite verdančiu vandeniu ar trumpam į jį panardinsite), pomidorus sutrinti. Paprikas ir svogūnus supjaustyti kubeliais. Į puodą sudėti pomidorus, svogūnus, paprikas, supilt actą ir vandenį. Kaitinti kol užvirs ir pavirti 5 min. Puodą nuimt nuo ugnies ir palaikyt 10 min neatidengus. Po to supilti cukrų, druską ir vėl kaitinti kol užvirs. Užvirus virti 15 min. Sudėjus į stiklainius - padažas tiks ir žiemai.

****

„Uncle bens“ - lietuviškai.

Padažui reikės 2 kilogramų cukinijų, 0,5 kilogramo paprikos,1 stiklinės cukraus,1 šaukštos druskos, 0,5 stiklinės aliejaus, 0,5 litro pomidorų padažo ir 50 gramų 9 procentų acto. Daržoves supjaustome kubeliais, sudedame į vieną indą visus ingridientus ir paliekame per naktį kambario temperatūroje. Rytą mišinį verdame 20 minučių. Baigiant virti įpilame actą ir dar paviriname 10 minučių. Tinka prie įvairių mėsos patiekalų.

****

Rabarbarų uogienė:

1 kg rabarbarų, 5 - 6 apelsinai, cukraus pagal skonį. Nuluptus rabarbarus ir apelsinus supjaustyti kubeliais, įbert cukraus ir virti 5 - 8 minutes. Uogienė gaivi ri skani, tinka prie blynų ir į pyragą įdėti.

****

Skanaus!

 

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Marinuotos (konservuotos) šparaginės pupelės žiemai

 

Reikės: šparaginių pupelių, acto, cukraus, druskos, pipirų, lauro lapelių, morkų (nebūtinai).

Šparaginėms pupelėms nupjaustom galiukus ir nuplauname. Sudedame į vandenį ir 10-15min minučių apverdame. Tuomet sudedame į norimo dydžio stiklainius, galima įdėti ir po kelias morkas.

Marinatui:

1L vandens, 3 šaukštai cukraus, 1 šaukštas druskos, 100g acto, lauro lapelių ir juodųjų pipirų. Viską sumaišome, užverdame ir užpilame ant pupelių.

Tuomet stiklainius dar pakaitiname apie 15-20min., užsukame ir apvertę sudedame, kol atvės.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Viena draugė papasakojo kaip konservuoja agurkus žiemai. Receptas kažkodėl vadinasi „tinginio".
3 kg agurkų (nesvarbu kokių - gali būti pavytę, peraugę ir pan.) supjaustyti ne plonomis riekėmis. Apipilt 3 šaukštais druskos (1 kg agurkų - 1 šaukštas druskos) ir palikt 4 - 6 valandoms. Po to agurkus nuplaut ir supilti į didesnį indą. Ant agurkų pripjaustyti česnakų, užbert nemaltų kv. pipirų, lauro lapų, ir kuo daugiau krapų (galima sukarpyti stiebus, žiedus). Marinatas: 250 g aliejaus (sako gerai saulėgrąžų), 250 g 9 proc. acto ir apie 300 g cukraus. Marinatą užvirinti, karštą užpilti ant agurkų ir palikti 12 valandų. Kartais reiktų pamaišyti. Tada agurkus su visais prieskoniais krauti į stiklainius, marinatą (kiek jo bus) išpilstyti ant agurkų. Stiklainius uždaryti. Viskas.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Daug kur rašo, kad galima pomidorus konservuoti labai paprastai. Sako, labai skanu. Man patiko, kad be acto.

Marinatas: 1 litrui vandens - 1 šaukštas druskos (be kaupo), 1 šaukštas cukraus (be kaupo), - kitur rašo kad 3 šaukštai cukraus, - neaišku, gal būtų aiškiau paragavus, pagal skonį.... nežinau.
Į paruoštus stiklainius sudėti mažesnius ir kietesnius raudonus pomidorus (didelius galima pjauti per pusę). Dėti lauro lapų, pipirų, krapų - prieskoniai pagal poreikį ir skonį (kai kas deda tik kelis pipiriukus). Marinatą užvirinti, ataušinti ir juo užpilti pomidorus. Stiklainius uždengti dangteliais (neužsukti), dėti į puodą kaitinimui ir kaitinti apie 80-90° kol pradeda kilti burbuliukai (apie 10 min. po vandens užvirimo). Užsukti dangtelius.

Gal kas nors taip konservuojat? Gal žinot tikslesnį receptą? Ar gerai laikosi, ir ar tikrai skanu?

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Rastas, tačiau nebandytas receptas:

3,5 kg paprikų (gražiau įvairių spalvų), 0,5 stiklinės cukraus, 0,5 stiklinės aliejaus, 0,5 l vandens, 0,5 l pomidorų padažo, 1 valg. šaukštas druskos.
Supjaustome papriką norimo dydžio gabalėliais ir viską verdame 30 min. Prieš bagiant virti įdėti 6 šaukštus 9 proc. acto.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Greitas ir neblogas rezultatas:

1 kg agurkų, 1 ltr mineralinio vandens (gazuoto, pvz. Vytautas), ryšelis krapų, česnako galvutė skiltelėmis (galima supjaustyti), 1-2 šaukštai druskos (kiekvienas mėgsta nevienodą sūrumą, reiktų tiesiog bandyti).

Agurkus nuplauname, nupjauname galiukus, dedame į indą, perklojant krapais ir česnakais. Mineralinį vandenį supilame į talpesnį indą ir dedame druskos. Vanduo ima burbuliuoti, bet taip ir turi būti. Užpilame ant agurkų ir paliekame parai. Galima dėti į šaldytuvą, galima ne. Vieną dieną užraugus, kitą dieną agurkai jau būna skanūs.

Pabandykite, gal patiks.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Ruošiame atsargas žiemai.

Burokėliai:

burokėlius išvirti, nulupti ir smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti. Suverčiame į puodą, pagal skonį įdedame druskos ir įpylus šiek tiek vandens užverdame.

Į 0,5 ltr švarius stiklainius ant dugno dėti po pusę svarainio, supjaustyto skiltelėmis. Ant viršaus sukratoma karšta burokėlių masė. Stiklainius užsukt dangteliais ir apversti - tada rūgštis geriau pasklinda.

Iš taip paruoštų burokėlių patogu virti barščius ar patiekti kaip salotas.

****

Iš paprikų:

3,5 kg paprikų (gražiau įvairių spalvų), 0,5 stiklinės cukraus, 0,5 stiklinės aliejaus, 0,5 l vandens, 0,5 l pomidorų padažo, 1 valg. šaukštas druskos.
Supjaustome papriką norimo dydžio gabalėliais ir viską verdame 30 min. Prieš bagiant virti įdėti 6 šaukštus 9 proc. acto.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Šiais metais gamta stebina ypatinga grybų gausa, ypač baravykų ir raudonviršių. Tiesa, atrodo, ne visur. Tiems, kas prisirinko daug baravykų, radau vieną receptą ką su jais daryti.

 

Marinuoti baravykai

 

Marinatui reikės: 2 ltr vandens, 6 šaukštų cukraus, 5 šaukštų druskos, 5 šaukštų acto, šiek tiek kvapiųjų pipirų, laurų lapelių, skiltelės česnako.

Nuvalyti baravykai (kiekis iš akies) paverdami 10 minučių, nukošiami, perplaunami šaltu vandeniu. Į vandenį dedami prieskoniai, cukrus, druska. Užvirinama. Tada dedami apvirti baravykai, pilamas actas. Paverdama 10 minučių. Grybai su karštu marinatu išpilstomi į stiklainius ir užsukami metaliniais dangteliais.

Pabandykite.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Daugelis nelabai vertina geltonąsias kaukazines slyvaites. Pasirodo, be reikalo. Iš jų galima ne tik išsivirti uogienės, kuri labai tinka su paukštiena, bet ir šio to pasigaminti žiemai.

Kompotas:

iš 1 litro vandens ir 300-500 g cukraus išverdame sirupą. Juo užpilame kaukazines slyvaites ir kubeliais pjaustytas cukinijas - jų į stiklainius dedame maždaug po lygiai. Vietoj cukinijos gali būti obuoliai ar kriaušės.

Agurkai:

su geltonosiomis kaukazinėmis slyvaitėmis galima konservuoti agurkėlius. Dedame iki trečdalio stiklainio slyvaičių. Konservuoti galima pagal bet kokį receptą, tik dedant slyvaites, nebereikės nei acto, nei citrinų rūgšties.

Pagardas:

Sumalame 1 litrą slyvaičių be kauliukų ir 1 stiklinę nuvalytų česnakų. Pagal skonį dedame druskos ir cukraus. Košę pakaitiname iki užvirimo ir sukrečiame į stiklainius. Tiks prie mėsos ir žuvies.

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Kai sode daug svarainių.

Pasidalinkite, ką gaminate iš svarainių?

Labiausiai žinomas svarainių sirupas ir svarainių cukrinukai. Kai 1 kg svarainių užpilama 1 kg  cukraus ir uždengti laikomi kambario temperatūroje apie 3 paras. Kol išsiskirs sirupas. Paskui tas sirupas išpilstomas į stiklainius žiemai. O svarainiai iš to  sirupo kaitinami, džiovinami orkaitėje.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Svarainių uogienė

Reikės:

1 kg svarainių

1,3 kg cukraus

400 ml vandens.

Nuplautus svarainius perpjauti per pusę, išimti sėklas, supjaustyti griežinėliais ir užplikyti pasaldytu vandeniu.

Iš vandens ir 800 gramų cukraus išvirti sirupą, į jį sudėti svarainius ir keletą valandų palaikyti. Po to apie 10 minučių pavirti ir vėl kelias valandas palaikyti. Subėrus likusį cukrų tai padaryti dar keletą kartų.

Karštą uogienę supilti į stiklainius ir sandariai uždaryti.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Patiko šis rastas receptukas su svarainiais, cukinijom ir obuoliais, nors darbo tikrai nemažai:

Cukinijų, obuolių, svarainių uogienė

1 kg cukinijų

1 kg obuolių

5–6 svarainiai

0,8 kg cukraus

 

Cukinijas ir obuolius nulupti, pašalinti sėklas ir supjaustyti kubeliais. Svarainius supjaustyti plonomis skiltelėmis. Paruoštus produktus užpilti cukrumi ir palaikyti 6–8 val. Tuomet užvirinti ir vėl palaikyti per naktį. Išsiskyrusias sultis nupilti ir virti, kol jų tūris sumažės trečdaliu. Karštas sultis supilti ant cukinijų ir obuolių masės. Palaikyti 3–4 val. ir virti, kol išgaruos beveik visas skystis. Karštą uogienę sudėti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Svarainių ir kriaušių tyrė

Reikės:

3 kilogramai svarainių,

6 kilogramai kriaušių,

0,5 stiklinės vandens,

1,2 kilogramo cukraus.

 

Svarainius ir kriaušes nuplauti, išimti sėklas, supjaustyti skiltelėmis, sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir virti, kol vaisiai išsileis. Paskui suberti cukrų ir virti nuolat maišant, kol masė pradės tirštėti ir keisti spalvą. Karštą masę supilti į stiklainius ir uždaryti metaliniais dangteliais.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Svarainių ir moliūgų kompotas

Reikės:

 

100 gramų svarainių

500 gramų moliūgų

200 gramų cukraus

3 litrai vandens

 

Moliūgus supjaustyti kubeliais, svarainius - griežinėliais. Moliūgus ir svarainius sudėti į verdantį pasaldintą vandenį ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Kompotą galima gerti iš karto arba konservuoti žiemai.

 

Svarainių padažas mėsai

Reikės:

300 gramų džiovintų svarainių

0,5 stiklinės acto

2 stiklinės vandens

stiklinė cukraus

2 lauro lapeliai

10-15 juodųjų pipirų

 

Išvalytus ir supjaustytus svarainius su cukrumi pavirti ant nedidelės ugnies, kad išskystų. Sudėti pipirus, lauro lapelius, o kiek atvėsus - actą.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

O pagal šį receptuką jau dabar bėgu daryt marmelado :)

Labai jau skaniai skamba:

Svarainių ir obuolių marmeladas 

Reikės:

2 kg. svarainių;

2 kg. obuolių;

2,6 kg. cukraus;

200 g. vanilinio cukraus;

1 l. vandens;

10 vnt. stiklainių po 500 ml.

Užverdame vandenį, sumetame išdorotus svarainius, obuolius ir verdame 30 min. Sutriname iki vientisos masės, supilame cukrų ir dar verdame apie 30 min., kol sutirštės. Pilstome į paruoštus stiklainius ir laukiame žiemos arba ne :)

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Kaukazo slyvų kompotas

Kaukazo slyvos yra nedidelės, geltonos, vienos iš anksčiausiai bręstančių slyvų. Kompotui geriausiai tiks kiek kietokos, tačiau ne žalios, jau saldžios slyvelės.

Reikės:

3 l vandens,

1 kg cukraus,

5 l slyvų (apie 4 kg slyvų).

Iš šio kiekio išeis 7x750 ml stiklainiukai.

Stiklainiai pridedami nuplautų kaukazo slyvelių. Užpilamas verdantis sirupas. Palaikoma 10 minučių, nupilama ir dar kartą užverdama. Užvirus sirupui, slyvos vėl užpilamos ir užsukamos.

Ataušinama stiklainius apvertus, iki vartojimo laikome vėsiame rūsyje.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Spanguolių metas


Pirmadienį miške prisirinkau apie tris litrus spanguolių. Galvojau galvojau, kaip gi jas paruošti žiemai...

Dabar kaip tik spanguolių laikas. Kaip jas išlaikote per žiemą?

Girdėjau, kad daug kas tiesiog šaldo indeliuose be jokio cukraus.

Aš irgi užsišaldžiau truputį. Tuo labiau,kad per Kūčias kisielius su tikromis spanguolėmis juk daug skanesnis ;)

O kitas spanguoles sumaliau su paprasčiausia mėsmale, pridėjau cukraus ir į stiklainiukus žiemai į arbatą ar šiaip prie blynų :) Cukraus dėjau vis paragaudama, turėtų būti labiau saldu negu rūgštu ;)

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Spanguolės su medumi sveikatai

Taip pat labai gerai sutrintas trintuvu ar sumaltas mėsmale spanguoles sumaišyti su medumi ir kasdien valgyti po vieną ar du šaukštus. Sako, kad labai padeda nuo visų peršalimo ligų. Būkime sveiki!

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

Spanguolių saldainukai

Švarias sausas spanguoles reikia sumaišyti su išplanktu kiaušinio baltymu ir uogytes apvolioti cukraus pudroje.

 

Spanguolių kisielius

Reikės:

2l vandens;

3 valg.šaukštai krakmolo;

200 g spanguolių;

300 g cukraus (arba medaus).

Gaminimas:

1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.

Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.

Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.

Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.

 

Spanguolių tyrė

 

Reikės: 500 g cukraus, 1 kg spanguolių, 200 ml vandens.

Gaminimas: Iš vandens ir cukraus išvirti sirupą, į kurį suberti spanguoles ir maišant virti ant silpnos ugnies, kol pasidarys vientisa masė.

 

Skrudintos spanguolės

 

Reikės: 200 g spanguolių, 100 ml neriebios grietinėlės, 50 g cukraus, 10 g rozmarinų.

Gaminimas: Spanguoles supilti į formą. Jas užpilti grietinėle, cukrumi, įdėti keletą rozmarinų šakelių ir skrudinti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 min.

Šis pagardas puikiai tiks prie paukštienos ar žvėrienos patiekalų.

 

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Ką dar galima pasidaryti iš užsiaugintų sodo gėrybių?

Cukinijų ir ananasų mišrainė.

Reikia: 2 didelių cukinijų (iš viso 2,5 kg); 0,5 kg paprikų, 1 didelio indelio konservuotų ananasų; 0,5 litro pomidorų padažo, 1 šaukšto druskos, 3 šaukštų cukraus, 150g (arba nepilnos stiklinės) aliejaus; 50-70 ml 9 proc. acto (kiekis priklauso nuo pomidorų padažo aštrumo).

Cukinijas ir paprikas supjaustyti kubeliais. Viską, išskyrus actą, dėti į puodą. Ananasus pilti su visu sirupu. Virti 20-30 minučių. Baigiant virti, supilti actą. Pavirti dar 10 minučių. Sudėti į stiklainius ir užsukti dangteliais.

*****

Burokėliai su pupelėmis

 

Reikia: 2 kg virtų burokėlių, 0,5 litro virtų pupelių, 0,3 kg morkų, 0,3 kg svogūnų, 1 stiklinės pomidorų padažo, 1 stiklinės aliejaus, druskos, pipirų.

Ruošimas:

Puode su aliejumi apkepiname susmulkintus svogūnus, vėliaus sudedame sutarkuotas morkas. Kai šios daržovės suminkštėja, dedame virtas pupeles, tarkuotus virtus burokėlius, pomidorų padažą, druskos, pipirų, ir maišydami troškiname 45 minutes.

Sudedame į iškaitintus stiklainius, užsukame dangtelius. Laikome vėsioje patalpoje.

Žiemą iš mišrainės tiks virti barščius arba naudoti kaip garnyrą.

 

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Greitai paruošiama vyšnių želė.

Sudėtis (3 litrams): vyšnios, 0,5 litro vandens, 70 g želatinos, 1 kg cukraus.

Išimti vyšnių kauliukus (išlukštentų vyšnių turi būti tiek, kad užtektų 3 litrams). Želatiną užpilam vandeniu, paliekam mirkti. Ant vyšnių pilame cukrų, dedame ant ugnies, kaitinam iki virimo ir ant silpnos ugnies verdame 3-5 minutes. Želatiną su vandeniu truputį pašildome (tik ne iki virimo!), tiesiog ji turi pilnai ištirpti. Želatiną supilame į verdančias vyšnias, gerai išmaišome ir išjungiame ugnį. Vyšnias supilame į paruoštus stiklainius ir užsukame.

Žiemą tai bus skanus ir kvapnus vasaros prisiminimas.

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Šis receptas žiemos metu padės susidoroti su ligomis, sustiprins imunitetą ir tiesiog nudžiugins savo skoniu. Paruošiama per 10 minučių.
Reikės: 150 g medaus, 200-300 g moliūgo, 1 žalioji citrina, 1 arba 2 geltonosios citrinos, imbiero šaknis, 150 g cukraus (geriau rudasis).

Ruošimas: citrinas nuplikyti verdančiu vandeniu, kad pašalintume kartumą (jei neturime žaliosios, galima naudoti tik geltonas). Moliūgą ir imbierą supjaustyti gabaliukais, kad paskui baigtume smulkinti smulkintuvu. Jei nemėgstate imbiero aštrumo, galima dėti tik pusę šaknies, arba dar mažiau, bet kažkiek įdėti būtina. Citrinas supjaustyti su žievelėmis, pašalinti kauliukus. Viską sudėti į smulkintuvą, įdėti medų ir cukrų. Sumalti iki vientisos masės. Teks pavargti, kad žievelės susimaltų – bet verta.

Šaldytuve galima laikyti gana ilgai. Skanu su arbata arba kaip desertas su sausainiais, blynais, sklindžiais...
***

Krapų padažas

2 ryšeliai krapų, 100 ml saulėgrąžų aliejaus, 1 citrina, skiltelė česnako, 0,5 šaukštelio citrinos žievelės, druskos pagal skonį.

Krapus supjaustyt smulkiai ir sutrint su druska. Nutarkuot citrinos žievelę ir įdėt į krapus. Tada į masę išspaust citrinos sultis, išspaustą česnaką, supilt aliejų ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Dar geriau - išplakti blenderiu. Laikyti padažą šaldytuve.

Puikiai tinka prie mėsos ir žuvies patiekalų.

***

Slyvų uogienė
Sudėtis (6 puslitriniai stiklainiai): „vengriškos“ (mėlynosios) slyvos - 3 kg, 1 litro talpos indas cukraus, 200 g sviesto, 100 g kakavos.

Darbas: slyvas nuplauti, išimti kaulus ir sumalti mėsmale. Užpylus cukrumi, ant vidutinės ugnies pavirti 30 min. Vis pamaišyti, nugriebti putas. Tada sudėti sviestą ir kakavą, išmaišyti ir ant silpnos ugnies pavirti dar 15 minučių, nuolat maišant (greit gali prisvilti). Karštą išpilstyti ir uždaryti. Kai atvės, laikyti šaldytuve.
***

Agnusyte
Agnusyte portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 1 valanda 17 minučių
Prisijungė: 11/16/2007 - 17:02

agurkinė perlinė sriuba žiemai Agnusyte2016 foto

Perlinė agurkinė sriuba žiemai

Kai pernai buvau pasidariusi šią sriubą žiemai, tai labai patiko. Nes atsineši iš rūsio, dedi į puodą ir verdi sriubą. Aš dar bevirdama įdėdavau kelias bulves ir įmesdavau vištienos gabaliuką. Kartais viskam išvirus- sutrindavau maiso smulkintuvu ir gaudavosi labai skani trinta sriuba, prie kurios dar pakepindavau batono gabaliukų ir patarkuodavau kietojo sūrio.

Reikės:
2.5 kg agurkų
1 kg morkų
1 kg svogūnų
1 kg luptų pomidorų
800 g perlinių kruopų
200 ml acto 9 %
3 valg.š. druskos
300 g cukraus
200 ml aliejaus
pipirų pagal skonį

Gaminimas: Perlines kruopas pamerkiame nakčiai, kitą dieną išverdame.
Svogūnus supjaustome kubeliais, morkas sutarkuojame, pakepiname aliejue.Galima kepinti tam pačiam dideliam puode, kur viską virsite.
Po to dedame kubeliais pjaustytus agurkus, pomidorus, virtas perlines kruopas, druską, cukrų, pipirus, pilame actą. Kai užverda, troškiname viską apie 30 min, vis pamaišant.
Išvirusį troškinį supilstome į iškaitintus stiklainius ir uždarome dezinfekuotais dangteliais. Viską šiltai apdengiam ir paliekam pilnai atvėsti.

Kur beeitum - nesvarbu koks oras - visada pasiimk savo nuosavą saulę. (A.J.D'Angelo)

rudenine
rudenine portretas
Atsijungęs
Buvo aktyvus: prieš 2 dienos 1 valanda
Prisijungė: 12/23/2009 - 09:58

Pas mus tikriausiai tai dar nelabai populiaru: rauginti moliūgai. Nors jie ne naujiena pietų šalyse. Sako, jie puikiai pakeičia kiek pabodusius raugintus agurkus.

Kas užsiaugino daug moliūgų - pabandom:

 

Iš 5 kg moliūgo gaunasi keturi 3 litrų stiklainiai.

Moliūgą nulupti, išimti sėklas ir plaušus. Supjaustyti dviejų pirštų storumo riekėmis, o paskui maždaug vienodais degtukų dėžutės dydžio gabaliukais. Stiklainius išplauti karštu vandeniu ir į kiekvieną įdėti 3 šaukštus su kaupu druskos, 1 šaukštą garstyčių sėklų, 2 šaukštus džiovintų krapų stiebų, 5-6 juodus pipirus, 5-6 plonai supjaustytas česnako skilteles, saują šviežių kalendros lapelių (galima keisti petražolėmis), 1 džiovintą čili pipirą (apie 3-4cm).

Tada užvirinti didelį puodą vandens ir užpilti moliūgus iki pat stiklainio viršaus. Tuo pačiu verdančiu vandeniu nuplikyti plastikinius dangtelius, po minutės dangteliais uždengti stiklainius. Kelias dienas palaikyti kambario temperatūroje, o kai skystis pradeda drumstis, išnešti į rūsį.

Rauginimui tinka ir pirktiniai prieskonių mišiniai konservavimui, tik būtinai papildomai reikia šviežio česnako.

***

Yra ir kiek kitoks raugintų moliūgų receptas:

 

1 kg moliūgo, 1 litras vandens, 3 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, kelios skiltelės česnako, 1 šaukštelis kalendros, 1 šaukštelis kmynų.

Moliūgą nulupti, išimt minkštąją dalį su sėklomis. Kietąją dalį supjaustyti 3-4 cm kubeliais. Suberti prieskonius, šaltame vandenyje ištirpdyti druską ir cukrų ir užpilti ant moliūgų. 5 dienas paliekame kambario temperatūroje. Paskui padedame šaltai, kad ilgai laikytųsi.

Įrūgusius moliūgus galima uždaryti stiklainiuose. Moliūgus sudėti į stiklainius, skystį 3 min. pavirti, užpilti, palaikyti 5 min., vėl nupilti, dar kartą užvirinti. Užpylus stiklainius uždaryti dangteliais.

***

Na, ir dar šis tas:

 

Burokėliai su obuoliais

1 kg svogūnų, 2 kg morkų, 3 kg burokėlių, 500 g rūgščių obuolių, 0,5 l aliejaus.

Burokėlius nuplauti, išvirti. Tada nulupti ir sutarkuoti burokine tarka. Aliejuje patroškinti smulkintus svogūnus, tada sudėt burokėlius, tarkuotas morkas, obuolius. Troškinti apie 10 min. Tada galima įmesti lauro lapų, nemaltų pipirų, gvazdikėlių ir troškinti dar 15 min. Sudėti į stiklainius ir užsukti.

Tiks prie karbonado, vištienos kepsnelių. Arba tiesiog su juoda duona. Skanu troškinys su šia mišraine.

***

Cukinijų ir bananų džemas

1 kg cukinijų, 500 g bananų, 1 apelsinas, 500 g cukraus.

Cukinijas nulupti, išimti sėklas, supjaustyti kubeliais ir suberti į puodą. Užpilti cukrumi ir palikti keletui valandų, geriausia per naktį, - kad išsiskirtų sultys. Tada užvirinti ir kaitinti 15 min. Apelsiną gerai nuplauti, nutarkuoti žievelę ir ją berti į puodą. Likusią apelsino žievę nulupti. Patį apelsiną supjaustyti kubeliais ir sudėti į puodą. Pavirus dar 10 min. suberti ir smulkintus bananus. Viską virti dar 20 minučių ir iškart dėti į paruoštus stiklainius, užsukti ir laikyti šaltai.

Tiks prie vištienos, užtepti ant skrebučio ir pabarstyti smulkintais riešutais, ar tiesiog kabinti šaukštu, kai norisi ko nors skanaus. 

Norėdami komentuoti prisijunkite arba užsiregistruokite

Susiję įrašai